Pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska – ten przepis sprawdzi się idealnie zawsze wtedy, kiedy masz ochotę pochrupać coś wieczorem, jako fit przekąska na imprezę oraz kiedy po prostu masz ochotę na coś pysznego! Sprawdzi się też w diecie dla insulinoopornych, jako coś co możesz jeść, aby nie było wyrzutu insuliny!
Młode marchewki z parmezanem – przepis
Składniki, których potrzebujesz:
• pęczek młodych marchewek
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 2 ząbki czosnku
• garść posiekanego koperku lub natki
• wędzona papryka, pieprz ziołowy, płatki chili, oregano
• tarty parmezan (ilość na oko, do wyścielenia blaszki)
Sposób przygotowania:
Marchewki umyj, obierz (ale niedokładnie, więcej skórki = więcej błonnika) i pokój w słupki.
W miseczce wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Dodaj marchewki i wymieszaj, aż wszystkie obtoczą się w marynacie.
Na blachę wyłóż papier do pieczenia, grubo posyp parmezanem i ułóż marchewki.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 15-20 min, na ostatnie 5 min, włącz termoobieg, żeby ser był jeszcze bardziej chrupiący!
Marchewka a insulinooporność
Insulinooporość jakie warzywa jeść? Czy możesz przygotować ten przepis mając insulinooporność?
Młode marchewki są źródłem wielu witamin i błonnika pokarmowego, co pomaga regulować stężenie glukozy. Pod wpływem pieczenia zawarta w marchewkach skrobia ulega procesowi retrogradacji – część skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną, powstaje skrobia oporna, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, co niejako blokuje wyrzut insuliny.
I pamiętaj, że dieta dla insulinoopornych to zdrowa dieta z niskim indeksem (a raczej ładunkiem) glikemicznym.